De Amerikaanse centrale bank heeft de beleidsrente woensdag opnieuw verhoogd om de hardnekkige inflatie in de VS te bestrijden. Dat is echter geen goed besluit geweest, stelt Ian Shepherdson, hoofdeconoom en oprichter van onderzoeksbureau Pantheon Macroeconomics.

“Dit is een grote fout. Ze hadden eind vorig jaar moeten stoppen met het verhogen van de rente”, zegt Shepherdson tegen Insider. “De focus ligt te veel op het omlaag krijgen van de inflatie en daarbij gaat men te ver.”

Shepherdson is een oude rot in het vak en waarschuwde bijvoorbeeld in 2005 voor een crisis op de Amerikaanse huizenmarkt die tot een recessie zou leiden. Dit keer verwacht hij dat de recessie in het tweede kwartaal van dit jaar inzet en voortduurt in het derde en vierde kwartaal van 2023.

De prognose van Sheperdson rust op twee aannames. Ten eerste wijst hij erop dat eerdere renteverhogingen van de Federal Reserve nog niet volledig zijn doorgewerkt in de Amerikaanse economie. Hoe lang dat precies duurt, valt niet exact te zeggen.

Economen nemen aan dat het effect van renteverhogingen doorgaans binnen 9 tot 12 maanden zichtbaar wordt in de economie. Dit betekent dus dat eerder renteverhogingen nog voelbaar moeten worden.

Ten tweede signaleert Sheperdson dat er sprake is van een verkrapping van de leencondities: banken in de VS zijn minder happig op het uitlenen van geld, mede door de recente onrust bij middelgrote Amerikaanse banken. Het gevolg hiervan is dat consumenten en bedrijven minder makkelijk kunnen lenen om uitgaven te doen en te investeren, wat het risico op een recessie verhoogt.

"De Federal Reserve heeft de beleidsrente in totaal met 5 procentpunt verhoogd. Normaal gesproken is dat meer dan genoeg om een recessie uit te lokken. Daarbovenop komt nu de verkrapping van de leencondities. Daar word ik gewoon niet vrolijk van", zegt Sheperdson.

Nu is de hoofdeconoom van Pantheon Economics zeker niet de enige die zich zorgen maakt over een recessie in de VS. Aan de andere kant zijn er nog steeds tekenen dat de Amerikaanse economie aardig overeind blijft. Zo is de werkloosheid nog altijd historisch laag, met een percentage van 3,5 procent van de beroepsbevolking. Bovendien blijft het redelijk gaan met de banengroei in de VS.

Omslag naar recessie kan snel gaan

Sommige beleggers zijn hierdoor optimistisch gestemd: ze vertrouwen erop dat de Federal Reserve de inflatie omlaag kan brengen zonder een recessie uit te lokken. "Financiële markten schatten de kans op een bijna perfecte landing van de Amerikaanse economie hoog in", schreef hoofd beleggingen Mark Haefele van de Zwitserse zakenbank UBS deze week in een rapport.

Maar Shepherdson is daar niet zo zeker van. Hij denkt dat de Amerikaanse arbeidsmarkt vrij plotseling kan instorten. "De banengroei moet inderdaad wegvallen en de indicatoren met een vooruitblikkend karakter moeten dalen. Zover zijn we nog niet, maar dat kan snel gaan. De omslag van redelijke banencijfers naar krimpcijfers kan hard gaan, vaak binnen een paar maanden."

In de tabel hieronder kun je zien hoe de ontwikkeling van het aantal nieuwe banen per maand in de VS verliep tijdens de economische crisis van 2008 en 2009.

Foto: Federal Reserve Bank of St. Louis

Sheperdson zegt dat het gevaarlijk is om op basis van data met een historisch karakter te denken dat het allemaal wel meevalt. "Je kunt niet zeggen dat er geen probleem is, omdat er afgelopen maand meer dan 200.000 banen bijkwamen. Dat zegt immers niets over hoe het de komende maanden gaat. De verkrapping van de kredietverlening en het nasleepeffect van eerdere renteverhogingen betekenen wat mij betreft dat het er niet goed uitziet."

LEES OOK: Als iedereen somber is over de beurs en de economie, is er soms weinig voor nodig om het tij te laten keren